Feil - Karikagyűrűgyártó.hu 🛒 Kosár
(0 db)
 
Keresés
Írja be a mintaszámot
majd kattintson a nagyítóra!
 

Tudnivalók

Legérdekesebb gyémántok

Jó tudni:
Csiszolás-Cut / Szine-Color / Karát-Carat / Tisztaság-Clarity / Minőségi tanusítványok / 4C alapszabályok / Fizikai tulajdonságai / Gyémánt történelem / Gyémánt kitermelés / Gyémánt lelőhelyek / Legérdekesebb gyémántok / Széntől a gyémántig

Néhány gyémánt ma már világhírű a maga hihetetlen történelme, tradíciója és megdöbbentő mérete miatt.

Millenium StarDe Beers Millennium Star

Képzeljen el egy olyan hibátlan és olyan hatalmas gyémántot, hogy a világ szakértői közül egyik sem tudja még csak felértékelni sem - ez a De Beers Millennium Star. A 80-as évek elején találták meg Kongóban, a De Beers bányájában. Több mint három évig tartott, míg lézerek segítségével kicsiszolták a követ. Ezután megjelent az egyedi, belsőleg és külsőleg is a legcsillogóbb, 203 karátos körte-csiszolású gyémánt. Harry Oppenheimer, a gyémántipar nesztora, így nyilatkozott a De Beers Millennium Star-ról: „a legszebb gyémánt, amit valaha lehetőségem volt látni“. A gyémántot a De Beers Millennium Diamond Collection legfőbb darabjaként mutatták be. A teljes gyűjtemény tartalmaz további hasonlóan egyedi kék színű gyémántokat, melyek összesen 118 karátot nyomnak, valamint a 27 karátos Heart of Eternity nevű gyémántot is. A gyűjtemény 2000-ben volt kiállítva a London‘s Millenium Dome-ban.

The HopeHope

A leghíresebb színes gyémánt a 45,52 karátos kékszínű Hope. Indiában találták meg, és onnan 1642-ben hozta el Jean Baptiste Tavernier. 1668-ban nagy haszonnal eladta XIV. Lajos királynak, de azt hamarosan elköltötte, hogy kifizesse fia hatalmas adósságait. Aztután Tavernier visszatért Indiába abban a reményben, hogy visszanyerheti veszteségét, de életét vesztette, mikor megtámadta őt egy falka vad kutya. A király elnevezte a követ a Korona kék gyémántjának és a követkető 118 évben a francia koronázási ékszerek között volt tartva, gyakran áthelyezve ékszerből ékszerbe. 1792-ben, a francia forradalom alatt, a gyémántot ellopták. Évekkel később Amsterdamban jelent meg, ahol Wilhelm Fals cégénél átcsiszolást rendeltek meg. Fals fia ellopta a követ, ő maga pedig egészségi problémái, pszihikai kimerültsége és bánata miatt meghalt. A fiú látszólag rájött, mit okozott, és öngyilkos lett. 1830-ban a gyémánt Henry Hope-hoz, egy gazdag bankárhoz került, és azóta az ő nevét viseli az átkozott drágakő. Egyik leszármazottja, lord Francis Hope csaknem becsődölt, a házassága tönkrement, amiért a felesége pont a gyémántot hibáztatta. Az új vevő, a francia bróker Jacques Colot, megőrült és öngyilkos lett, a következő két tulajdonost pedig meggyilkolták. A török szultán, aki 1908-ban vásárolta meg a követ 400 000 dollárért, nem sokkal ezután leszúrta a feleségét és őt pedig az 1909-es forradalomban megfoszották hatalmátol. Edward McLean-t, aki 1911-ben szerezte meg a baljós gyémántot, és családját egész életében sajnálatos balesetek üldözték. Azt mondják, hogy az egyetlen módja annak, hogy lehet a balszerencsét hozó tárgy erejéből kiszabadulni, az annak elajándékozása. Ezért is érdekes, hogy az egyetlen ember, akivel semmi katasztrófa nem történt, mikor megszerezte a Hope gyémántot, az Harry Winston, egy amerikai ékszerész. Ő megvásárolta a gyémántot a McLean családtól és elajándékozta a Smithson intézetnek, hol máig megmaradt mint egy mineralógiai csoda.

CentaryCentenary

1988 júliusában fedezték fel a De Beers Premier nevű bányájában. Nyers formájában 599,10 karátot nyomott. Gabi Tolkowski csiszoló egy kisebb csapattal csaknem 3 évig dolgozott rajta, és végül a világ egyik legnagyobb gyémántja lett belőle. A legmodernebb csiszolása van (247 fazettel), magas színe, nincsenek zárványai és csiszolás utáni súlya 273,85 karát. 1991 májusától a Tower of London-ban tartják.

The star of AfricaStar of South Africa

A 83,5 karátos csiszolatlan gyémántot egy bennszülött pásztor találta 1869-ben Griquatown mellett. E gyémánt megtalálása gyémántlázat indított el és a területet keresők százezrei árasztották el. A pásztor kicserélte a gyémántot egy farmerrel 500 juhért, 10 ökörért és egy lóért. A briliáns csepp formájú csiszolása után a gyémánt 47,69 karátot nyomott és az ára az utolsó ismert eladásánál 225 000 font volt. A jelenlegi tárolási helye nem ismert, de időnként megjelennek fényképek, melyek bizonyítják, hogy továbbra is forgalomban van.

Cullinan

1905-ben találták a De Beers cég Premier nevű bányájában a világ eddigi legnagyobb gyémántját. Nyers álapotában 3 106 karátot nyomott és a kristály méretei kb. 10 x 6 x 5 cm voltak. A mérete egy nagyobb grapefruit-hoz volt hasonlítható. A gyémántot Cullinan-nek nevezték, a bánya alapítója, Thomas Cullinan tiszteletére. A csiszolatlan gyémántot Transvaal ország kormánya vásárolta meg kb. 1 millió dollárért és VII. Edward angol királynak ajándékozta. A király Amsterdamban csiszoltatta a követ, a csiszoló szétválasztotta követ két kisebbre - Cullinan I és Cullinan II. A nagyobbik, 530,20 karátos Cullinan I-et átnevezték Dél-Afrika nagy csillagának. A Cullinan II 317,5 karátos. Mindkét kő az angol koronázási ékszerek része.

Koh i noorKoh-i-noor

A Koh-i-noor gyémántot fedi talán a legtöbb legenda. Nem tudni, hogy mikor jelent meg előszor. Egyes mesék és legendák szerint kétezer évvel ezelőtt, mások szerint az első említés 1304-ben volt. Két évszázadig nagy mogulok kincsei közé került. Aztán a perzsa sah, Nádir, szerezte meg. A meggyilkolása után az afgánokhoz került, majd a szikhekhez és a 19. század közepén a britekhez. A Kelet-Indiai társaság tulajdona lett, amely Viktória királynőnek ajándékozta. A királynő másodszor is csiszoltatta a követ (a súlya lecsökkent 186 karátról a mai 108,93 karátra) és végül a brit uralkodó feleségére/férjére hagyta. 1936-ban Erzsébet királnyé (VI. György felesége) behelyeztette a Koh-i-noort a koronájába.

taylor burton gyemantTaylor - Burton

Ezt a 69,42 karátos csepp alakú követ 1969-ben adták el egy aukción. Az új tulajdonosa a New York-i Cartier lett, aki azonnal át is nevezte éppen Cartier-nek. Azonban mindjárt másnap megvette az amerikai színész Richard Burton a nem kevésbé híres feleségének Elizabeth Taylor-nak. A gyémánt új neve Taylor-Burton lett. A debütje egy jótékonysági bálon volt az év novemberében Monakóban, ahol Taylor a nyakán viselte. 1978-ban az amerikai színésznő bejelentette, hogy eladni kívánja a követ és hogy a pénz részét egy Botswanai kórház építésére ajánlja. A potenciális vevőnek csak a gyémánt megnézéséért 2500 dollárt kellett kifizetnie. 1979 júliusában el lett adva 3 millió dollárért. Az utolsó hír a kőről Szaúd-Arábiából származik.

De Beers Diamond

1888-ban, nem sokkal a De Beers Corporation alapítása után, már jött is az első nagy felfedezés. A 428,5 karátos kő sötét sárga színű volt. Közvetlenül a csiszolása után, 1889-ben a De Beers társaság be is mutatta a Párizsi világkiállításon. Az elbűvölt tömeg özönlött, hogy megpillanthassa a 228,5 karátos remekművet, abban az időben a legnagyobb csiszolt gyémántot a világon. Annak ellenére, hogy azóta még sok gyönyörű követ találtak, a De Beers Diamond továbbra is a világ negyedik legnagyobb csiszolt gyémántja.

 

A világ 10 legnagyobb gyémántja
A világ 10 legnagyobb gyémántja

10. The Millennium Star Diamond – 203.04 carat (40.608 g)

The-Millenium-Star

The awesome 203.04 carat gem is the world’s second largest known Grade D Colorless diamond. The Millennium Star is an internally and externally flawless, pear-shaped diamond owned by De Beers. It was discovered in the Mbuji-Mayi district of Zaire (Democratic Republic of the Congo) in 1990 in alluvial deposits and cut from a 777 carat original stone. The finished diamond was first displayed in October 1999 as the centerpiece of the De Beers Millennium diamond collection. It’s value is unknown but the stone was insured for £100,000,000.

9. The Red Cross Diamond – 205.07 carat (41.014 g)

The-Red-Cross-Diamond

The beautiful canary-yellow diamond was found in the Kimberly mines, South Africa, back in 1901 and it was presented as a gift from the British Red Cross Society to the 1918 art sale held in London by Christies. The 205.07 carat diamond has a distinctly visible Maltese Cross in the top facet hence the provenance of its name. The value of this gem is estimated at a staggering £2,000,000

8. The De Beers Diamond – 234.65 carat (46.930 g)

The-De-Beers-Diamond

The 234.65 carat, De Beers Diamond was found in the Kimberly mines back in 1888. Originally weighing 428,5 carats, the De Beers diamond was the largest diamond found at the four mines during the time period. It isn’t known where the diamond was cut, but it’s likely that this fine work was done in Amsterdam. Notably, the 8th largest faceted diamond in the world was set as the centerpiece of a ceremonial necklace designed by the House of Cartier in 1928. The Patiala Necklace, as it was known from then on, was made for and named after Bhupinder Singh of Patiala, the then ruling Maharaja of the state of Patiala. The value of this diamond is unknown.

7. The Jubilee Diamond – 245.35 carat (49.070 g)

The-Jubilee-Diamond

The original stone, weighed 650.80 carats and was found in 1895 in the Jagersfontein Mine in South Africa. An irregular octahedron without definite faces or shapes, the rough stone turned into a 245.35 carat superb diamond of exceptional purity and size. Originally known as the Reitz Diamond, the colourless, cushion-shaped gem was renamed to honour the 60th anniversary of the coronation of Queen Victoria in 1897. Rated as an E-grade colourless diamond, its value is unknown.

6. The Centenary Diamond – 273.85 carats (54.770 g)

The-Centenary-Diamond

The 273.85 carat gem is the third-largest diamond to have been produced in the Premier Mine. Discovered on the 17th of July 1986, the original stone had 599 carats and it was cut by a team lead by Gabi Tolkowsky. Once the final design was adopted, the grade D color diamond was reduced to 273.85 carats, 39.90 × 50.50 × 24.55 mm and 247 facets – 164 on the stone and 83 around its girdle. The current owner, location and value of this diamond is unknown but the stone was insured for $100 million in 1991.

5. The Spirit of de Grisogono Diamond – 312.24 carats (62.448 g)

The-Spirit-of-de-Grisogono-Diamond

At 312.24 carats, The Spirit of de Grisogono is the world’s largest cut black diamond. The stone was found in west Central Africa and before cutting, it weighed 587 carats. It was later brought to Switzerland, where it was cut by Fawaz Gruosi using the traditional Mogul diamond cutting technique. The precious stone is set in a white gold ring, encrusted with 702 smaller white diamonds that total 36.69 carats. There is no information on the whereabouts of the precious stone or the identity of its current owner.

4. The Cullinan II Diamond – Lesser Star of Africa – 317.4 carats (63.480 g)

The-Cullinan-II-Diamond

The second largest gem cut from the Cullinan stone, Cullinan II or the Lesser Star of Africa, weights in at 317.4 carats and it’s the fourth largest polished diamond in the world. The original diamond was named after Sir Thomas Cullinan, who opened the Premier mine in South Africa, from which the Golden Jubilee Diamond was also excavated. The Cullinan II Diamond is the massive flawless D-color gem in the center-front of the Imperial State Crown of Great Britain. Its value has been estimated to be around $200 million.

3. The Incomparable Diamond – 407.48 carats (81,496 g)

The-Incomparable-Diamond

Weighing in at 407.48 carats, the Incomparable Diamond was found in 1984 by a little girl that was going through a pile of rubble from the nearby MIBA Diamond Mine in the Democratic Republic of Congo. With a weight of 890 carats before cutting, the stone was the largest brown diamond in the world but it was later reduced to 407.5 carats (81.5 g) for the sake of having fewer internal flaws. Fancy brownish-yellow in color, the gem measures 53.90 × 35.19 × 28.18 mm and it was designed by a team led by Marvin Samuels. The value of this rock is around $20 million.

2. The Cullinan I – Star of Africa Diamond – 530.20 carats (106.040 g)

The-Cullinan-I-Diamond

The Cullinan Diamond is the largest rough gem-quality diamond ever found. Shaped in the form of a pear, it weights 530.20 carats, it measures 53mm x 44mm x 29mm and it has 76 facets. The Cullinan I is the largest of nine stones cut from the original 3106 carat Cullinan Diamond. Also known as the Star of Africa, the diamond has a perfect white colour or a flawless D-color and it’s value goes up to almost $400 million.

1. The Golden Jubilee Diamond – 545.67 carats (109.134 g)

The-Golden-Jubilee-Diamond

At 545.67 carats (109.13 g), The Golden Jubilee Diamond is currently the largest faceted diamond in the world. The gem was discovered in 1985 in the Premier mine in South Africa and it was cut by Gabriel Tolkowsky (who also designed the flawless Centenary diamond). The value of the Golden Jubilee gem is estimated between $4 – $12 million.

[This list was made by our mates from Luxuric]

 

     

Kedves Látogató!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt és releváns ajánlatokat biztosítsunk Önnek.
A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.
Adatkezelési tájékoztatónkat ide kattintva elérheti.


AKCIÓ